TALAM LAPIS CENDOL... MEMANG BEST...
TALAM LAPIS CENDOL |
Mari kita cuba resepi kuih talam tradisi ini pula, dengan menggunakan rasa cendol. Pasti mebuka selera. Selamat mencuba...
TALAM LAPIS CENDOL
Bahan Lapisan Bawah A:-
200gm tepung beras*
250gm santan pekat*
450ml air*
1 sudu besar tepung jagung*
150gm gula kaster (saya guna 120gm sahaja mcm Kak Bdaria)
1 susu teh garam
Bahan Lapisan Bawah B:-
100gm cendol@1 paket kecil
Cara-Caranya:
1.Satukan bahan bertanda (*) dan tapis ke dalam periuk.Masukkan bahan lain di bahagian A.
2.Masak bahan A sehingga naik wap.(Jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu untuk mengacau.
3.Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut).
4.Angkat dan masukkan cendol.Gaul rata.
5.Masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah disapukan dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
6.Kukus selama 25 minit.
7.Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu.
Bahan Lapisan Atas A:
300gm gula melaka
50gm gula kastor
500ml air
Bahan Lapisan Atas B:
150gm tepung gandum
3 biji telur (boleh guna 5 biji telur kalau nak banyak telur)
250ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
Cara-caranya:
1.Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
2.Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
3.Masukkan bahan A ke dalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk.
4.Masak hingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja).
5.Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Sumber:- Chef Asma/Bdaria
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen � SAYA SHARE � Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment