KUIH SEPIT PEMANIS MULUT...

KUIH SEPIT
Kuih sepit ini merupakan kuih tradisional asalnya dari masayarakat peranakan cina.  Ianya juga dikenali sebagai kuih rokok arab (bentuk bergulung) dan dilipat segitiga di panggil kuih sapit di Brunei.

    Ia merupakan hidangan pemanis mulut yang biasanya dihidangkan bersama teh.  Diperbuat dari campuran tepung beras, gula, santan dan telur.  Kuih ini sangatrapuh dan mudah pecah.  Ianya juga mudah lemau jika tidak disimpan dengan rapi.  Biasa dijual digerai -gerai dengan harga yang murah..

KUIH SEPIT

Bahan-bahan:-
1/2 kg tepung gandum
250 ml santan
1/2 kg gula pasir
minyak untuk menggoreng
3 biji telur

Cara-caranya:-
1. Masukkan telur dalam mesin pengadun dan pukul sehingga kembang.

2. Kemudian,masukkan santan,gula dan tepung gandum dan pukul lagi sehingga adunan tidak terlalu pekat atau cair.

3. Sendukkan adunan ke dalam acuan kuih kapit serta kapitkan adunan tadi dan goreng 
dalam minyak dengan api yang sederhana.

4. Setelah itu,keluarkan adunan kuih tadi dan bentukkan mengikut kehendak masing-masing  samada digulung atau dilipat.

5. Simpan dalam balang yang ditutup kemas untuk kerangupan yang tahan lama

6. Selamat mencuba!

P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen � SAYA SHARE � Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )

Selamat mencuba!!!
Labels:

No comments:

Post a Comment

Blog Archive