PUTU PIRING MELETOPS RASANYA ...
PUTU PIRING |
Selepas itu, ia akan diletakkan di atas kepingan kecil daun pisang yang dialas dengan inti kelapa parut muda. Terdapat juga putu piring yang dicampurkan kunyit menjadikan warna kuning.
PUTU PIRING
Bahan-bahan:-
400gm beras
135gm beras pulut
1/2 sk kunyit
1 ct garam sedikit air
150-180gm gula melaka (dihancurkan)
1/2 biji kelapa parut putih digaul bersama sedikit garam
Acuan putu piring
kain putih (maslin) empat segi saiz 12cm
daun pisang sebesar acuan (untuk melapik putu)
pengukus
Caranya:
01. Basuh beras dan beras pulut yang direndam semalaman bersama kunyit (untuk mewarnakannya).
02. Kemudian ditoskan dan dicampurkan garam
03. Kisar atau blend sehingga halus dan ayak.
04. Campurkan dengan sedikit air sehingga menjadi serbuk roti.
05. Taburkan dengan sedikit campuran atas acuan dan isikan dengan hirisan gula merah/gula melaka
06. Tutup dengan campuran beras tadi, rata dan kemaskan
07. Sediakan sehelai kain dan terbalik acuan atasnyer supaya putu piring tertinggal di atas kain.
08. Angkat dan isikan di atas pengukus
09. Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu.
10. Letakkan kelapa parut dan terbalikkan ke atas sehelai daun pisang.
11. Sedia disajikan.
ALAT PENGUKUS PUTU PIRING |
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Kalau Nak Share SILA Komen � SAYA SHARE � Mohon Kerjasama tq
( Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda )
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment