Puding Beras Tapai
Puding Beras Tapai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe By Chef Wan
Bahan bahan
2/3 cawan Beras Nagasari Import ERA (dibasuh & ditoskan)
1 biji kulit buah lemon (diparut)
3 cawan air
1 tin Krimer Sejat ERA
1 cawan gula (dibahagi dua)
1 sudu besar mentega
1/2 cawan nenas (dipotong dadu)
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
1/2 cawan tapai pulut
1 sudu besar tepung kastard
1/3 cawan krim pekat (dipukul sederhana kembang)
Secubit garam
Jus dari sebiji buah lemon
Bahan-bahan Tapai Pulut
2 cawan Beras Nagasari Pulut ERA
1 biji ragi, haluskan
4 sudu besar air
Daun pisang
Cara menyediakan Tapai Pulut
Bahan bahan
2/3 cawan Beras Nagasari Import ERA (dibasuh & ditoskan)
1 biji kulit buah lemon (diparut)
3 cawan air
1 tin Krimer Sejat ERA
1 cawan gula (dibahagi dua)
1 sudu besar mentega
1/2 cawan nenas (dipotong dadu)
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
1/2 cawan tapai pulut
1 sudu besar tepung kastard
1/3 cawan krim pekat (dipukul sederhana kembang)
Secubit garam
Jus dari sebiji buah lemon
Bahan-bahan Tapai Pulut
2 cawan Beras Nagasari Pulut ERA
1 biji ragi, haluskan
4 sudu besar air
Daun pisang
Cara menyediakan Tapai Pulut
- Rendam beras selama 30 minit.
- Kukus selama 15 minit.
- Selepas kukus, biarkan di suhu bilik sekejap.
- Campurkan ragi bersama beras pulut yang dikukus tadi.
- Biarkan seketika sebelum dibalut dengan daun pisang.
- Biarkan di suhu bilik selama 5 hari.
Cara menyediakan Puding Beras Tapai
- Didihkan air dan campurkan Beras Nagasari Import ERA bersama kulit buah lemon.
- Tambah separuh daripada sukatan gula, secubit garam dan mentega.
- Kemudian masukkan Krimer Sejat ERA.
- Pukul kuning telur bersama gula dan jus lemon di dalam mangkuk sehingga kembang.
- Sejukkan nasi yang dimasak tadi.
- Masukkan tepung kastard, nanas, tapai dan kuning telur yang dipukul.
- Setelah itu, gaulkan krim putar dan putih telur perlahan-lahan.
- Tuangkan ke dalam bekas acuan dan ayakkan sedikit gula aising di atas.
- Bakar dalam dulang pembakar yang berisi air panas pada suhu 180�C selama 25 - 30 minit.
- Hidangkan panas atau sejuk.
Puding Beras Tapai
No comments:
Post a Comment