Bingka Roti Jagung
By Kak Wan @ Resipictarasawan
Bahan-bahan
15 keping roti sandwich
1/2 tin jagung cream
500 ml santan
500 ml susu segar
180gm tepung gandum
20 gm tepung kastard
3 biji telur
100 gm gula halus
85 gm mentega cair
1/2 sudu teh garam halus
Hiasan : Jagung, badam hiris, kismis atau yang disukai
Bahan-bahan
15 keping roti sandwich
1/2 tin jagung cream
500 ml santan
500 ml susu segar
180gm tepung gandum
20 gm tepung kastard
3 biji telur
100 gm gula halus
85 gm mentega cair
1/2 sudu teh garam halus
Hiasan : Jagung, badam hiris, kismis atau yang disukai
Acuan atau Loyang di gris marjerin,
Cara-cara :
Cara-cara :
- Satukan semua bahan, kecuali roti dan jagung krim.
- Gaul rata dan masuk ke dalam pengisar.
- Buang tepi roti dan carik-carikkan ke dalam pengisar.
- Kisar hingga halus. Biarkan selama 20 minit.
- Masuk jagung krim dan gaul hingga sebati.
- Panaskan acuan di atas api dapur sebentar.
- Tuang adunan hingga penuh, tabur badam atau kismis.
- Panaskan oven pada suhu 180C.
- Bakar selama 20-25 minit hingga masak.
No comments:
Post a Comment