Yong Tau Fu
Yong Tau Fu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Inti Yong Tau Fu
1 cawan isi ayam cincang
1 cawan isi ikan tenggiri / udang cincang
1 sudu besar cili merah cincang
1 sudu besar daun bawang cincang
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
Gaulkan semua bahan-bahan inti hingga sebati.
Isikan inti ke dalam sayuran dan tauhu.
Bahan Yong Tau Fu
4 keping tauhu pok, belah atas
1 terung panjang, potong 1/2in dan belah 2 (jangan putus) rendam air
4 bendi, belah keluarkan biji
2 cili merah, belah keluarkan biji
2 cili hijau, belah keluarkan biji
Cara-cara :
Isikan inti ke dalam sayuran-sayuran dan tauhu.
Panaskan sedikit minyak, goreng sebentar.
Angkat dan toskan.
Lain-lain Bahan - di celur sebentar
Kangkung, Fish ball, fish cake, crabstick, sosej atau yang di sukai.
Bijan sangai untuk taburan.
Kuah Chinese Style
3 sudu besar minyak wangi (minyak bawang putih)
1 sudu besar tos tiram
1 sudu kecil kicap hitam
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar tauchu
1 cawan air
2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
Cara-cara :
Masukkan bahan kuah ke dalam kuali kecuali tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan yong tau fu, masak sambil di balik-balikkan sebentar.
Angkat dan toskan ke dalam pinggan.
Tuang bancuhan tepung jagung di dalam kuah dan reneh hingga hampir pekat.
Tuang ke atas yong tau fu.
Bahan Kuah Hitam :
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung / tepung ubi
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos masam manis
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar gula perang / gula melaka
3 cawan air
Cara-cara :
Satukan semua bahan dan kisar hingga hancur.
Tuang ke dalam periuk dan masak api sederhana hingga pekat dan mendidih.
Sesuai untuk sos yong tau fu, sotong kangkung dan rojak tauhu.
Bahan Kuah Merah :
Bahan Kisar
1/2 cawan kacang tanah goreng
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung / tepung ubi
4 sudu besar gula pasir
3 cawan air
1/2 sudu kecil garam
- Kisar semua bahan hingga kacang hancur. Ketepikan.
Bahan Tumis
2 biji bawang putih, di ketuk
4 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar minyak
Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang dan cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan kisar tadi dan masak hingga kuah hampir pekat.
Sesuai untuk sos yong tau fu, sotong kangkung dan rojak tauhu.
Yong Tau Fu
No comments:
Post a Comment