Napoleon Pastry Cake
NAPOLEON PASTRY CAKE
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN-BAHAN :
2 keping Pastry Puff KAWAN (8x8in)
2 sudu makan Mentega cair
PENYEDIAAN :
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN-BAHAN :
2 keping Pastry Puff KAWAN (8x8in)
2 sudu makan Mentega cair
PENYEDIAAN :
KASTARD :
400 ml Susu Cair
80 gm Gula Halus
1 sudu teh Esen Vanilla
70 gmTepung Jagung
1 Kuning Telur
1 sudu makan Mentega
80 ml Non-Dairy Whipping
PENYEDIAAN :
400 ml Susu Cair
80 gm Gula Halus
1 sudu teh Esen Vanilla
70 gmTepung Jagung
1 Kuning Telur
1 sudu makan Mentega
80 ml Non-Dairy Whipping
PENYEDIAAN :
- Satukan semua bahan kastard kecuali mentega dan non dairy whipping cream.
- Tapis ke dalam periuk, masak dengan api kecil hingga hampir pekat.
- Tutup api dan masukkan mentega, kalau hingga larut.
- Masuk ke dalam bekas dan tutup dengan plastik wrap.
- Putar Non-Dairy Whipping cream hingga kental.
- Kaup balik dengan kastard hingga rata.
- Masukkan ke dalam piping bag.
SWISSROLL :
Bahan A
3 biji kuning telur
75 gm gula kaster
50 ml air
40 ml minyak jagung / minyak masak
80 gm tepung gandum - ayak
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna jika suka
Bahan B
3 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1/8 sudu teh cream of tartar
Loyang 10 x 10" (di alas dan di gris)
PENYEDIAAN :
3 biji kuning telur
75 gm gula kaster
50 ml air
40 ml minyak jagung / minyak masak
80 gm tepung gandum - ayak
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna jika suka
Bahan B
3 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1/8 sudu teh cream of tartar
Loyang 10 x 10" (di alas dan di gris)
PENYEDIAAN :
- Putar bahan B hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
- Putar kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung.
- Putar dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu.
- Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.
- Tuang ke dalam loyang, ratakan dan hentakkan sedikit.
- Oven pada suhu 170C selama 10-15 minit.
CARA MENYEDIAKAN KEK :
- Alas dahulu dengan Plastik Wrap.
- Letak sekeping pastry puffs, picit kastard dan ratakan.
- Jika suka boleh tambah hirisan buah, parutan keju atau coklat.
- Ulangi untuk lapisan kedua.
- Untuk lapisan ketiga, salutkan seluruh pastry.
- Balut dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk hingga keras.
- Sapu SwissRoll dengan susu pekat atau jem.
- Letakkan blok pastry di hujung dan gulung kemas.
- Simpan di dalam peti sejuk hingga set.
- Hias mengikut kesukaan.
Napoleon Pastry Cake
No comments:
Post a Comment