Kupang Kari Hijau Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Pes Kari Hijau :
3 tangkai cili hijau
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cekak daun ketumbar
1 batang serai, bahagian putih
1 biji limau nipis (diperah jus)
4 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas
1/2 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil sos ikan
3 sudu besar minyak zaitun
Penyediaan Pes Kari Hijau : *
Masukkan kesemua bahan dalam blender, kisar hingga lumat dan menjadi pes.
Simpan di dalam botol kaca untuk tahan lama.
Masukkan kesemua bahan dalam blender, kisar hingga lumat dan menjadi pes.
Simpan di dalam botol kaca untuk tahan lama.
Kupang Kari Hijau Thai :
4 sudu besar pes kari hijau *
400 ml santan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar sos ikan
200 gm kupang
2 helai daun limau purut
4 cili padi merah dan hijau
1 biji tomato, belah 6
Penyediaan Kupang Kari Hijau Thai :
400 ml santan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar sos ikan
200 gm kupang
2 helai daun limau purut
4 cili padi merah dan hijau
1 biji tomato, belah 6
Penyediaan Kupang Kari Hijau Thai :
- Bersihkan kupang, buang kotorannya dan toskan.
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih.
- Masukkan pes kari hijau, tumis hingga naik bau.
- Masukkan santan, masak hingga hampir mendidih.
- Masukkan sos ikan, gula dan garam.
- Kemudian masuk kan kupang dan tomato.
- Masukkan daun limau purut dan hirisan cili.
- Angkat dan tabur dengan daun ketumbar.
Kupang Kari Hijau Thai
No comments:
Post a Comment