Garden Spring Rolls
Garden Spring Rolls
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan
Rice paper wrapper (boleh dibeli dipasaraya)
Lobak merah
Sengkuang
Timun
Suhun
Suhun
Crab stik
Bunga Edible, boleh beli di Jaya Grocery
Daun Salad
sedikit serbuk lada putih
Air mineral untuk mencelup
Bunga Edible, boleh beli di Jaya Grocery
Daun Salad
sedikit serbuk lada putih
Air mineral untuk mencelup
Penyediaan :
- Celur Suhun dalam air panas.
- Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.
- Toskan hingga kering.
- Renjiskan sedikit kicap cair dan serbuk lada putih.
- Potong pendek..
- Timun di buang pulur, hiris halus memanjang, keringkan atas tisu dapur.
- Lobak Merah dan Sengkuang di hiris halus memanjang.
- Crabstik di celur sebentar dan toskan.
Cara-cara Menggulung :
- Letak sekeping rice paper di dalam pinggan Slate supaya tidak melekat.
- Basahkan permukaan rice paper.
- Susun crabstik, suhun dan hirisan sayur di hujung rice paper.
- Gulung kemas sebanyak 2 kali.
- Kemudian susun bunga edible, letak daun salad di atasnya.
- Lipat bahagian tepi kiri dan kanan.
- Kemudian gulung rapi.
- Hidang dengan sos yang di gemari.
Bahan-bahan Sos :
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
4 tangkai cili merah - potong kecil
2 sudu besar cuka
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula
sedikit garam
Potongan cili padi dan kacang tanah cincang
Kisar semuanya dengan sedikit air hingga halus. Masak hingga pekat.
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
4 tangkai cili merah - potong kecil
2 sudu besar cuka
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula
sedikit garam
Potongan cili padi dan kacang tanah cincang
Kisar semuanya dengan sedikit air hingga halus. Masak hingga pekat.
Rasa masam manisnya.
Masukkan potongan cili padi dan kacang tanah. Gaul rata.
Garden Spring Rolls
No comments:
Post a Comment