Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi
Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan :
500 gm telur ikan mayong
1 biji limau nipis
1 kotak santan (200 ml)
1/2 cawan air
3 ulas bawang merah
2 cm kunyit segar
1 keping asam gelugor
1 batang serai - diketuk
5 tangkai cili api - ditumbuk lumat
1 sudu teh garam
Cara-caranya :
- Perap telur ikan selama 30 minit dengan perahan jus limau untuk hilangkan bau hanyir.
- Kemudian bilas sebelum di celur.
- Didihkan air dan celur telur ikan sebentar. Angkat dan toskan.
- Tumbuk bawang, kunyit dan cili padi hingga lumat.
- Masukkan ke dalam periuk bersama serai, santan dan air.
- Tambahkan asam gelugor, garam dan perasa secukupnya.
- Masak hingga mendidih.
- Masukkan telur ikan, masak sebentar dan tutup api.
- Biarkan telur ikan masak dengan haba dalam periuk.
TIPS : Jangan masak telur ikan terlalu lama atau kerap mengacaunya kerana ia mudah hancur.
Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi
No comments:
Post a Comment