Kek Rose Laychee


Kek Rose Laychee
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Sponge Cake :
250 gm Tepung sponge mix
60 ml sirap laychee
5 biji telur B
Beberapa titis pewarna pink
60 ml minyak jagung / mentega cair

Loyang 7 atau 8 in, alas kertas minyak

Penyediaan Kek Sponge :
  1. Satukan semua bahan kecuali minyak.
  2. Putar dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu.
  3. Masuk minyak, putar dengan kelajuan perlahan.
  4. Kaup balik hingga rata.
  5. Tuang dalam 2 loyang (7 inci) sama banyak.
  6. Oven pada suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak..
  7. Terbalikkan kek selepas dikeluarkan dari oven.
  8. Selepas 10 minit terbalikkan ke atas.
  9. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit untuk memudahkan potongan.
  10. Potong setiap kek kepada 2 kepingan. (4 layer).

Bahan Sirap Laychee 
1 tin Laychee, asingkan sirap dan buah
30 gm gula 
1/2 sudu besar tepung jagung

Penyediaan Sirap Laychee :
  1. Satukan sirap laychee, gula dan tepung jagung.
  2. Masak dengan api perlahan hingga hampir pekat.
  3. Ketepikan 2 sudu besar* untuk di masuk ke dalam krim laici.

Krim Laychee :
400 ml Non Dairy Whipping Cream 
2 sudu besar sirap laychee *
Beberapa titis pewarna pink
2 sudu kecil gelatin HALAGEL
1 sudu besar air

Buah Laychee, di carik halus
Kacang Pistachios panggang, cincang kasar
Kelopak rose kering untuk hiasan

Penyediaan Krim Laychee :
  1. Larutkan gelatin dalam air, biar 5 min hingga kembang.
  2. Microware atau double boil hingga cair.  Ketepikan.
  3. Putar whipping cream dan sirap laychee hampir kembang.
  4. Masukkan gelatin dan pewarna pink.
  5. Putar lagi hingga kembang dan kental.
  6. Masuk ke dalam piping bag.

Penyediaan Lapisan Kek
  1. Ambil sekeping kek, sapu dengan sirap laici hingga rata.
  2. Picit tipis krim laici dan ratakan dengan spatula.
  3. Tabur carikan buah laychee dan pistachious.
  4. Kemudian picit lagi krim laici hingga menutupi buah.
  5. Ulangi lapisan kek hingga habis.
  6. Salut semua kek dengan krim dan simpan dalam peti sejuk.
  7. Hias dengan kelopak rose kering dan pistachios.

Kek Rose Laychee
Labels:

No comments:

Post a Comment