Butterfly Pea Cheesecake
Butterfly Pea Cheesecake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Dasar Biskut :
150 gm biskut Digestive
70 gm mentega - cairkan
Loyang 7" Loose Base Tin
Penyediaan Dasar Biskut :
Gaul bahan dasar kek dan mampatkan ke dalam loyang.
Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.
Bahan Kek Keju :
300 gm Cream Cheese
65 gm Gula Caster
1 sudu besar jus lemon
150 ml Dairy Whipping Cream
10 gm serbuk Bunga Telang
50 ml air
15 gm Gelatin
Bahan Dasar Biskut :
150 gm biskut Digestive
70 gm mentega - cairkan
Loyang 7" Loose Base Tin
Penyediaan Dasar Biskut :
Gaul bahan dasar kek dan mampatkan ke dalam loyang.
Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.
Bahan Kek Keju :
300 gm Cream Cheese
65 gm Gula Caster
1 sudu besar jus lemon
150 ml Dairy Whipping Cream
10 gm serbuk Bunga Telang
50 ml air
15 gm Gelatin
Penyediaan Kek Keju :
- Larutkan serbuk bunga telang dengan sedikit air panas.
- Putar dairy whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
- Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar kembang.
- Cairkan di dalam microwave atau secara double boil. Ketepikan.
- Putar cream cheese dan gula hingga sebati.
- Kaup balik dengan gelatin cair dan whipping cream..
- Bahagikan kepada 2 bahagian.
- Satu bahagian asal dan satu bahagian di gaul larutan bunga telang.
- Tuang lapisan asal ke dasar biskut, ratakan.
- Tuang pula lapisan bunga telang, lorek dengan chopstik untuk marblekan.
- Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam hingga permukaannya set.
- Tuang lapisan topping dan bekukan di dalam peti sejuk.
- Potong menggunakan pisau yang di panaskan.
Topping Agar-Agar :
250 ml jus bunga telang
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil jus lemon
Penyediaan Topping :
Masak jus bunga telang, gula dan agar-agar hingga mendidih.
Tutup api dan masukkan jus lemon.
Kacau hingga wapnya hilang sebelum di tuang ke atas cheese cake.
Penyediaan Topping :
Masak jus bunga telang, gula dan agar-agar hingga mendidih.
Tutup api dan masukkan jus lemon.
Kacau hingga wapnya hilang sebelum di tuang ke atas cheese cake.
Butterfly Pea Cheesecake
No comments:
Post a Comment