Puding Beras Tapai


Puding Beras Tapai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe By Chef Wan

Bahan bahan
2/3 cawan Beras Nagasari Import ERA (dibasuh & ditoskan)
1 biji kulit buah lemon (diparut)
3 cawan air
1 tin Krimer Sejat ERA
1 cawan gula (dibahagi dua)
1 sudu besar mentega
1/2 cawan nenas (dipotong dadu)
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
1/2 cawan tapai pulut
1 sudu besar tepung kastard
1/3 cawan krim pekat (dipukul sederhana kembang)
Secubit garam
Jus dari sebiji buah lemon

Bahan-bahan Tapai Pulut
2 cawan Beras Nagasari Pulut ERA
1 biji ragi, haluskan
4 sudu besar air
Daun pisang

Cara menyediakan Tapai Pulut
  1. Rendam beras selama 30 minit.
  2. Kukus selama 15 minit. 
  3. Selepas kukus, biarkan di suhu bilik sekejap.
  4. Campurkan ragi bersama beras pulut yang dikukus tadi.
  5. Biarkan seketika sebelum dibalut dengan daun pisang.
  6. Biarkan di suhu bilik selama 5 hari.

Cara menyediakan Puding Beras Tapai
  1. Didihkan air dan campurkan Beras Nagasari Import ERA bersama kulit buah lemon. 
  2. Tambah separuh daripada sukatan gula, secubit garam dan mentega. 
  3. Kemudian masukkan Krimer Sejat ERA.
  4. Pukul kuning telur bersama gula dan jus lemon di dalam mangkuk sehingga kembang.
  5. Sejukkan nasi yang dimasak tadi.
  6. Masukkan tepung kastard, nanas, tapai dan kuning telur yang dipukul.
  7. Setelah itu, gaulkan krim putar dan putih telur perlahan-lahan.
  8. Tuangkan ke dalam bekas acuan dan ayakkan sedikit gula aising di atas. 
  9. Bakar dalam dulang pembakar yang berisi air panas pada suhu 180�C selama 25 - 30 minit.
  10. Hidangkan panas atau sejuk.

Puding Beras Tapai