Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi


Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
500 gm telur ikan mayong
1 biji limau nipis
1 kotak santan (200 ml)
1/2 cawan air
3 ulas bawang merah
2 cm kunyit segar
1 keping asam gelugor
1 batang serai - diketuk
5 tangkai cili api - ditumbuk lumat
1 sudu teh garam


Cara-caranya :
  1. Perap telur ikan selama 30 minit dengan perahan jus limau untuk hilangkan bau hanyir.
  2. Kemudian bilas sebelum di celur.
  3. Didihkan air dan celur telur ikan sebentar. Angkat dan toskan.
  4. Tumbuk bawang, kunyit dan cili padi hingga lumat.
  5. Masukkan ke dalam periuk bersama serai, santan dan air.
  6. Tambahkan asam gelugor, garam dan perasa secukupnya.
  7. Masak hingga mendidih.
  8. Masukkan telur ikan, masak sebentar dan tutup api.
  9. Biarkan telur ikan masak dengan haba dalam periuk.

TIPS :  Jangan masak telur ikan terlalu lama atau kerap mengacaunya kerana ia mudah hancur.


Telur Ikan Mayong Masak Lemak Cili Padi