Halwa Kastard
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan A, Larutkan
1/2 cawan tepung custard
1 cawan air
Bahan B
1 1/4 cawan gula
1 cawan air
1 sudu kecil jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pelaga
1 sudu besar minyak sapi atau mentega
Biji labu atau badam hiris panggang
Oles acuan dengan sedikit minyak.
Penyediaan :
Biji labu atau badam hiris panggang
Oles acuan dengan sedikit minyak.
Penyediaan :
- Masak air dan gula hingga mendidih dan gula larut.
- Masuk jus limau nipis dan tuang bancuhan tepung kastard.
- Kacau sentiasa hingga pekat dan berkilat
- Tambah minyak sapi, serbuk pelaga dan kacau sebati.
- Tabur biji labu dalam loyang dan tuang kan kastard.
- Hentak loyang dan ratakan dengan spatula.
- Biar hingga sejuk sebelum di potong.
Halwa Kastard