Bingka Roti Jagung


Bingka Roti Jagung 
By Kak Wan @ Resipictarasawan

Bahan-bahan
15 keping roti sandwich
1/2 tin jagung cream
500 ml santan
500 ml susu segar
180gm tepung gandum
20 gm tepung kastard
3 biji telur 
100 gm gula halus
85 gm mentega cair
1/2 sudu teh garam halus

Hiasan : Jagung, badam hiris, kismis atau yang disukai
Acuan atau Loyang di gris marjerin,

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan, kecuali roti dan jagung krim. 
  2. Gaul rata dan masuk ke dalam pengisar.
  3. Buang tepi roti dan carik-carikkan ke dalam pengisar. 
  4. Kisar hingga halus.  Biarkan selama 20 minit. 
  5. Masuk jagung krim dan gaul hingga sebati.
  6. Panaskan acuan di atas api dapur sebentar.
  7. Tuang adunan hingga penuh, tabur badam atau kismis.
  8. Panaskan oven pada suhu 180C.
  9. Bakar selama 20-25 minit hingga masak.