Talam Cendol Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Lapisan Bawah
250 gm keledek ungu, rebus hingga empuk,
200 gm gula pasir
200 ml santan kotak
200 ml air
150 gm tepung ubikayu
30 gm tepung beras
1/2 sudu teh garam
Loyang 8 x 8 (sapu minyak dan alas plastik tahan panas)
Penyediaan :
- Satukan semua bahan dalam pengisar.
- Kisar hingga halus.
- Tapis ke dalam kuali, masak hingga naik wap.
- Apabila adunan sedikit berketul, tutup api.
- Whisk hingga licin dan tuang ke dalam loyang.
- Tutup loyang dengan aluminium foil.
- Kukus selama 25 minit.
Lapisan Atas
100 gm tepung beras
200 ml santan kotak
150 ml air
1/2 sudu besar tepung jagung / hoen kwee
1/2 sudu teh garam
100 gm cendol, toskan airnya
Penyediaan :
- Satukan semua lapisan atas kecuali cendol.
- Tapis ke dalam kuali dan masak hingga naik wap.
- Apabila adunan sedikit berketul, tutup api.
- Whisk hingga licin, masukkan cendol.
- Gaul perlahan-lahan supaya cendol tidak patah.
- Tuang ke atas lapisan bawah, tabur cendol di atasnya.
- Tutup loyang dengan aluminium foil.
- Kukus selama 25-30 minit.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Talam Cendol Keledek Ungu