By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 sikat Pisang Lemak Manis separuh masak
1 sudu besar Minyak Sapi
Minyak untuk menggoreng
Kuah Kastard :
1 tin susu Sejat
200 ml air
3 kuning telur
60 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (larutkan)
sehelai daun pandan
Bahan Hiasan :
Gajus
Buah Prune di potong kecil
2 urat Jala Mas (diceraikan)
Ceri Merah dan Hijau
Bahan-bahan
2 sikat Pisang Lemak Manis separuh masak
1 sudu besar Minyak Sapi
Minyak untuk menggoreng
Kuah Kastard :
1 tin susu Sejat
200 ml air
3 kuning telur
60 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (larutkan)
sehelai daun pandan
Bahan Hiasan :
Gajus
Buah Prune di potong kecil
2 urat Jala Mas (diceraikan)
Ceri Merah dan Hijau
Cara-cara :
- Panaskan minyak, masukkan minyak sapi.
- Goreng pisang hingga keperangan.
- Toskan di atas tissu dapur.
- Kemudian goreng gajus hingga keperangan dan toskan.
- Satukan semua bahan kecuali daun pandan.
- Whisk hingga gula larut.
- Tapiskan ke dalam periuk, masukkan daun pandan.
- Masak di atas api kecil hingga agak pekat. Keluarkan daun pandan.
- Susun pisang berlapis di dalam bekas.
- Taburkan sedikit jala mas, gajus, ceri merah dan hijau.
- Tuangkan kuah kastard di atasnya.
Resipi Jala Mas
10 biji Kuning Telur
2 helai Daun Pandan
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
Cara-cara :
2 helai Daun Pandan
1 cawan Gula Pasir
2 cawan Air
Cara-cara :
- Masak air, gula dan daun pandan hingga mendidih.
- Kocok kuning telur hingga hancur dan tapis.
- Masuk kan ke dalam acuan roti jala muncung satu.
- Picit dan liraikan bancuhan telur di atas air gula.
- Lipat jala mas dan toskan lebihan air gula.
Puding Raja