Pizza Arang Ratatouille


Pizza Arang Ratatouille
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Doh pizza :

240 gm tepung roti (High Protein)
10 gm serbuk arang (Bamboo Charcoal Powder)
1/2 sudu besar gula halus
1 sudu teh garam
1/3 sudu teh pelembut roti (bread softener)
1/2 sudu teh instant yis
1/2 sudu teh baking powder
140 ml air sejuk ais
1/2 sudu makan marjerin

Sambal Mackerel :
1 tin kecil ikan Mackerel
2 sudu besar bawang Holland cincang
2 tangkai cili padi, hiris
1 sudu kecil jus limau nipis
1/4 teh garam
1 sudu besar minyak untuk menumis

Sayuran - potong bulat
Terung
Tomato
Bawang merah besar
Lobak hijau
Bijan jikan suka

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170 degrees
  2. Satukan semua bahan dan uli hingga lembut selama 15-20 minit.
  3. Kemudian bahagi kepada 2 bahagian.
  4. Gelek doh, kemudian gulung tepinya membentuk bujur.
  5. Cucuk dasarnya dengan garpu.
  6. Isikan dengan sambal ikan Mackerel dan ratakan.
  7. Susun hirisan sayuran berselang warna di atasnya.
  8. Sapu keliling pizza dengan kuning telur dan tabur bijan.
  9. Tutup permukaan pizza dengan aluminium foil
  10. Bakar selama 15 minit pertama menggunakan api bawah saja.
  11. 5-10 min lagi menggunakan api atas bawah sehingga masak.
Penyediaan Sambal Mackerel :
  1. Hancurkan isi ikan Mackerel bersama sosnya.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga layu.
  3. Masukkan isi ikan, cili padi, jus limau dan garam.
  4. Masak sebentar dan sejukkan sebelum di isi ke dalam pizza.

Pizza Arang Ratatouille