Pizza Arang Ratatouille
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Doh pizza :
240 gm tepung roti (High Protein)
10 gm serbuk arang (Bamboo Charcoal Powder)
1/2 sudu besar gula halus
1 sudu teh garam
1/3 sudu teh pelembut roti (bread softener)
1/2 sudu teh instant yis
1/2 sudu teh baking powder
140 ml air sejuk ais
1/2 sudu makan marjerin
Sambal Mackerel :
1 tin kecil ikan Mackerel
1/2 sudu besar gula halus
1 sudu teh garam
1/3 sudu teh pelembut roti (bread softener)
1/2 sudu teh instant yis
1/2 sudu teh baking powder
140 ml air sejuk ais
1/2 sudu makan marjerin
Sambal Mackerel :
1 tin kecil ikan Mackerel
2 sudu besar bawang Holland cincang
2 tangkai cili padi, hiris
2 tangkai cili padi, hiris
1 sudu kecil jus limau nipis
1/4 teh garam
1 sudu besar minyak untuk menumis
Sayuran - potong bulat
Terung
Tomato
Bawang merah besar
Lobak hijau
Bijan jikan suka
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 160-170 degrees
- Satukan semua bahan dan uli hingga lembut selama 15-20 minit.
- Kemudian bahagi kepada 2 bahagian.
- Gelek doh, kemudian gulung tepinya membentuk bujur.
- Cucuk dasarnya dengan garpu.
- Isikan dengan sambal ikan Mackerel dan ratakan.
- Susun hirisan sayuran berselang warna di atasnya.
- Sapu keliling pizza dengan kuning telur dan tabur bijan.
- Tutup permukaan pizza dengan aluminium foil
- Bakar selama 15 minit pertama menggunakan api bawah saja.
- 5-10 min lagi menggunakan api atas bawah sehingga masak.
Penyediaan Sambal Mackerel :
- Hancurkan isi ikan Mackerel bersama sosnya.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga layu.
- Masukkan isi ikan, cili padi, jus limau dan garam.
- Masak sebentar dan sejukkan sebelum di isi ke dalam pizza.
Pizza Arang Ratatouille