By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan :
1 cawan Boba Tea, boleh di beli di pasaraya
Bahan-Bahan :
1 cawan Boba Tea, boleh di beli di pasaraya
5 cawan air, untuk merebus
Buah Longan Secukupnya
Sirap Teh Gula Melaka :
3 cawan air
1 cawan gula melaka racik
1 cawan gula melaka racik
1 uncang Teh
1 helai daun pandan
1 helai daun pandan
Penyediaan :
- Sediakan Sirap Teh, masak air hingga mendidih.
- Masukkan uncang teh, rebus hingga keluar warna teh.
- Masukkan daun pandan dan gula melaka, masak hingga gula larut.
- Angkat dan tapis. Bahagikan kepada 2 bahagian.
- Satu bahagian sirap untuk di gaul dengan Boba Tea.
- Satu bahagian sirap di jadikan sirap tambahan.
- Sementara itu panaskan air hingga mendidih.
- Masukkan Boba Tea dan rebus hingga menjadi jernih.
- Toskan dan siram di bawah air mengalir.
- Gaul dengan setengah Sirap Teh Gula Melaka hingga rata.
- Sendukkan ke dalam mangkuk hidangan.
- Tambahkan Longan jika suka.
- Tuangkan Sos Santan dan Sirap, sedia dinikmati bubur berperisa teh.
Sos Santan Berkrim :
1 1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1/2 cawan susu sejat
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan sedikit air
Penyediaan Sos Santan Berkrim :
Masak santan dan susu cair di atas api yang kecil sehingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah hampir pekat.
Masukkan garam secukup rasa.