Asam Pedas Daging Tetel
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan :
1/2 Kg Daging Tetel
1 batang Serai, di ketuk
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk merebus daging
1/2 cawan Air Asam Jawa
2 sudu kecil gula
2 helai Daun Limau Purut
2 biji tomato, belah 4
2 biji tomato, belah 4
1 batang carrot, potong kasar
2 biji ubi kentang, potong kasar
2 tangkai cili hijau, patahkan
1/4 cawan Minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
10 tangkai Cili Kering
3 tangkai Cili Merah
5 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
1/2 inci Lengkuas
1/2 inci Kunyit
1/2 inci Kunyit
1/2 inci Belacan
1/2 sudu kecil Lada Hitam
1/2 sudu kecil Jintan Manis, sangai
1/2 sudu kecil Jintan Putih, sangai
Penyediaan :
- Masukkan air, daging, serai dan garam ke dalam periuk.
- Rebus hingga daging lembut.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan daun limau purut daging dan air rebusannya.
- Masukkan carrot dan kentang.
- Reneh hingga sayuran lembut.
- Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau.
Asam Pedas Daging Tetel