Biskut Bangkit Sagu
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan bahan
250 gm Tepung Sagu
100 ml Santan Kotak
1 biji Kuning Telur
75 gm Gula Aising
1/4 sudu teh Garam
2 helai Daun Pandan, potong pendek
Penyediaan :
- Sangai tanpa minyak tepung dan daun pandan hingga kering.
- Tapis dan biar betul betul sejuk.
- Putar gula dan kuning telur hingga kembang dan putih.
- Masukkan setengah santan dan putar sebati.
- Masukkan tepung dan uli hingga berderai.
- Masukkan baki santan sedikit-sedikit dan uli hingga doh boleh di kepal.
- Tekan ke dalam acuan bangkit yang di tabur sedikit tepung.
- Keluarkan dari acuan dan susun di atas dulang pembakar.
- Oven pada suhu 150C selama 25 - 30 minit.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
Biskut Bangkit Sagu