By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1/2 cawan pulut putih
1/2 cawan pulut hitam
1 cawan santan sederhana cair
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
8 ulas nangka (keluarkan bijinya)
Penyediaan :
- Cuci dan rendam kedua beras pulut selama 2 jam. Toskan.
- Masuk ke dalam periuk bersama santan dan garam.
- Masak dengan api perlahan hingga kering.
- Gaulkan dengan gula ketika panas.
- Setelah suam, isikan ke dalam nangka.
- Hidang bersama sos santan.
Sos Santan
500 ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul
Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.
Tuang ke atas pulut nangka.
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul
Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.
Tuang ke atas pulut nangka.
Nangka Pulut Hitam