Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake


Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan

400 gm Cream Cheese
150 gm Tapai Ubikayu, haluskan
1/4 cawan gula caster
2 biji telur Grd A
1/4 cawan Dairy Whipping Cream
1/2 cawan santan kotak
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar serbuk koko

Loyang bulat 6 in - alas baking paper

Penyediaan  :
  1. Panaskan oven pada suhu 210 C.
  2. Lembutkan cream cheese pada suhu bilik.
  3. Putar cream cheese, gula dan tapai hingga halus dan berkrim.
  4. Tambah santan, whipping cream dan garam, gaul sebati.
  5. Tambah telur dan esen vanilla.
  6. Putar perlahan hingga adunan menjadi sebati.
  7. Ketepikan 1 cawan adunan, tambah serbuk koko dan aduk rata.
  8. Tuang adunan tapai ke dalam loyang dan ratakan.
  9. Kemudian tuang adunan koko di atasnya dan ratakan.
  10. Oven pada suhu 200 C selama 40 minit.
  11. Simpan dalam peti sejuk semalaman. 
  12. Keluarkan dari loyang dan hidang dingin.

Nota :  Guna tapai ubikayu yang manis dan lembut.


Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake