Kerepek Crabstik Ketagih
By Kak Wan @ Resipicarasawan
Bahan-bahan :
100 gm Crabstik - di carik halus
2 sudu besar tepung jagung
50 gm kacang tanah goreng
2 tangkai daun kari - di goreng
Sambal Tumis :
80 gm Bawang Holland
20 gm Bawang Putih
60 gm MAGGI Pes Sambal Tumis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil air asam jawa
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak untuk menumis
Penyediaan :
- Gaul Crabstik dengan tepung jagung.
- Goreng hingga garing dan toskan.
- Kisar bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air.
- Panaskan minyak, tumis hingga naik bau.
- Masukkan MAGGI Pes Sambal Tumis.
- Tambah air asam jawa, garam dan gula.
- Masak hingga sambal agak kering dan berkilat.
- Masukkan Crabstik dan gaul rata.
- Angkat dan leraikan dalam dulang pembakar.
- Oven selama 10 minit pada suhu 150C.
- Angkat dan tabur dengan kacang tanah dan daun kari.
- Simpan di dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
Kerepek Crabstik Ketagih