Kerepek Crabstik Ketagih


Kerepek Crabstik Ketagih
By Kak Wan @ Resipicarasawan

Bahan-bahan :
100 gm Crabstik - di carik halus
2 sudu besar tepung jagung
50 gm kacang tanah goreng
2 tangkai daun kari - di goreng

Sambal Tumis : 
80 gm Bawang Holland
20 gm Bawang Putih
60 gm MAGGI Pes Sambal Tumis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil air asam jawa
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak untuk menumis
Penyediaan :
  1. Gaul Crabstik dengan tepung jagung.
  2. Goreng hingga garing dan toskan.
  3. Kisar bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air.
  4. Panaskan minyak, tumis hingga naik bau.
  5. Masukkan MAGGI Pes Sambal Tumis.
  6. Tambah air asam jawa, garam dan gula.
  7. Masak hingga sambal agak kering dan berkilat.
  8. Masukkan Crabstik dan gaul rata.
  9. Angkat dan leraikan dalam dulang pembakar.
  10. Oven selama 10 minit pada suhu 150C.
  11. Angkat dan tabur dengan kacang tanah dan daun kari.
  12. Simpan di dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.

Kerepek Crabstik Ketagih