Puding Roti Bandung


Puding Roti Bandung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Bahan :
6 keping Roti
200 ml Air (1 cawan)
1000 ml Susu cair (4 cawan)
120 ml Susu Pekat (1/2 cawan)
secubit garam
14 gr Serbuk Agar agar
1 sudu kecil Vanilla esen
2 sudu kecil Sirap Rose
3 sudu besar Mentega / Marjerin

Loyang 8 inci, basahkan

Penyediaan :
  1. Buang tepi roti, ambil bahagian putih sahaja.
  2. Potong kecil dan masukkan ke dalam pengisar bersama air dan setengah susu cair.
  3. Biarkan seketika hingga roti lembut. Kisar hingga halus.
  4. Tuang ke dalam periuk, masukkan baki susu cair, serbuk agar-agar, garam dan susu pekat.
  5. Kacau hingga larut dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.
  6. Tutup api, masukkan esen vanila dan mentega, kacau hingga sebati.
  7. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian adunan asal.
  8. Satu bahagian di campur Sirap Rose, sebatikan.
  9. Tuang 3 senduk kecil adunan sirap rose di dasar loyang.
  10. Di ikuti 3 senduk kecil adunan asal.
  11. Ulangi berselang seli hingga habis.
  12. Simpan di dalam peti sejuk hingga mengeras.
  13. Keluarkan dari acuan dan potong.

Puding Roti Bandung