Popia Enoki Seaweed
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan
1 paket cendawan Enoki
7 keping kulit Popia
7 keping Seaweed
Bahan-Bahan
1 paket cendawan Enoki
7 keping kulit Popia
7 keping Seaweed
2 biji telur ayam
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
Bahan Salutan Tepung (satukan dan gaul rata)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu teh lada sulah
Bahan Pelekat : Sebatikan
4 sudu besar tepung gandum TOPVALU
4 sudu besar tepung gandum TOPVALU
5 sudu besar air
Penyediaan :
- Potong pangkal cendawan, siram air dan keringkan di atas tisu dapur.
- Kulit Popia dan kulit Seaweed di potong dua bentuk tiga segi.
- Ambil sekeping kulit popia, sapu dengan bahan pelekat.
- Lekatkan kulit seaweed di atasnya.
- Pecahkan telur dan masukkan sedikit garam.
- Ambil segengam cendawan, celup ke dalam telur.
- Kemudian salut dengan bahan salutan tepung hingga rata.
- Letak cendawan di atas kepingan kulit popia seaweed.
- Gulung rapi dan lekatkan tepi nya dengan pelekat supaya tidak terbuka.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga garing.
- Angkat dan hidangkan dengan sos cili.
Popia Enoki Seaweed