Kepah Kerisik Kari Merah
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan
500 gm kepah, cuci bersih
200 ml susu cair
300 ml air
500 gm kepah, cuci bersih
200 ml susu cair
300 ml air
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula kabung
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu kecil garam
2 helai daun limau purut
1 sudu besar kerisik
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
5 tangkai cili kering, rebus dan toskan
2 tangkai cili merah, potong kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, ambil bahagian putih
1 sudu kecil gula kabung
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu kecil garam
2 helai daun limau purut
1 sudu besar kerisik
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
5 tangkai cili kering, rebus dan toskan
2 tangkai cili merah, potong kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, ambil bahagian putih
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan susu cair, kacau rata.
- Masukkan kepah dan daun limau purut, tutup periuk dan reneh sebentar.
- Apabila kulit kepah terbuka, tambah kerisik, sos ikan, jus limau, garam dan gula.
- Hidang dengan nasi putih.
Kepah Kerisik Kari Merah