Telur Kukus Cendawan
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan
4 ekor udang
12 kepah
Cendawan Beech atau Enoki
Daun Bawang
Cara-cara :
12 kepah
Cendawan Beech atau Enoki
Daun Bawang
Cara-cara :
- Cuci udang, buang kepala dan kulit, tinggalkan ekornya.
- Rebus kepala dan kulit udang.
- Tpis airnya ke dalam periuk.
- Masuk Kepah, rebus hingga kulitnya terbuka.
- Keluarkan kepah dari periuk, masukkan ke dalam air sejuk.
- Keluarkan isi nya.
- Simpan air rebusan udang, keluarkan buih2 di atasnya.
- Biarkan sejuk.
Bancuhan Telur
5 biji telur
400 ml air rebusan udang *
1 sudu kecil Sos Perasa Tiram MAGGI
1/2 sudu kecil Stock Ayam MAGGI
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih
Cara-cara :- Kocok telur dengan garpu.
- Masukkan air rebusan udang, Sos Tiram dan Stock Ayam MAGGI.
- Tapis ke dalam jug kecil.
- Letak isi kepah di dasar cawan.
- Tuang bancuhan telur hingga penuh, letak cendawan di atasnya.
- Kukus 20 minit dengan api kecil hingga telur sedikit mengeras.
- Selepas itu, letak udang di atasnya.
- Kukus sebentar hingga udang kemerahan.
- Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Telur Kukus Cendawan