Puding Karamel Aiscream


Puding Karamel Aiscream 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
150 ml Aiscream Vanilla
1 sudu kecil Nescafe
2 sudu besar Milo
100 ml Whipping Cream (Dairy)
50 ml Jus Oren
100 ml air panas
3 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Karamel :
3/4 cawan gula pasir

Ramekin atau acuan kecil
Loyang berisi air panas
Cara-cara :
  1. Masak gula dengan api perlahan hingga cair dan menjadi karamel.
  2. Tuang secukupnya ke dasar acuan. Biarkan keras.
  3. Sediakan adunan puding.
  4. Bancuh Milo dan Nescafe dengan air panas. Ketepikan.
  5. Whisk telur dan kuning telur hingga sebati.
  6. Masukkan Jus Oren, esen vanila, whiping cream, bancuhan Nescafe dan Milo.
  7. Kacau sebati dan tapis ke dalam jug.
  8. Tuang penuh bancuhan puding ke dalam acuan yang berisi karamel.
  9. Atur di atas loyang yang di isi air panas.
  10. Bakar pada suhu 160C secara water bath selama 30 - 40 minit hingga permukaan atas puding set.
  11. Apabila sejuk, longgarkan tepinya dengan pisau palet dan telengkupkan ke atas pinggan.

Puding Karamel Aiscream