Donut Kelapa Hawaii
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa kering
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan air suam
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa kering
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan air suam
1/4 cawan santan pekat
1 sudu besar Marjerin
Cara-cara :
- Satukan tepung dan yis, Gaul rata.
- Masukkan kelapa kering dan garam, gaul sebati.
- Satukan air suam, santan dan susu pekat, kacau rata.
- Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung.
- Gaul hingga menjadi segumpal doh.
- Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
- Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
- Taburi tepung di atas papan canai.
- Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
- Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
- Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
- Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 30 minit hingga kembang.
- Goreng dengan api kecil hingga masak.
- Angkat dan toskan.
- Celup permukaan donut ke dalam topping gula aising.
- Kemudian salut permukaan nya dengan Hawaii Coconut Flakes.
Bahan Topping
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar jus oren / lemon
1 cawan gula Aising
- Satukan bahan topping. sesuaikan kepekatannya, tidak terlalu pekat atau cair.
Bahan Salutan
1 cawan Hawaii Coconut Flakes
- Satukan bahan topping. sesuaikan kepekatannya, tidak terlalu pekat atau cair.
Bahan Salutan
1 cawan Hawaii Coconut Flakes
Donut Kelapa Hawaii