Donut Labu Berbijan
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan
2 cawan tepung gandum
120 gm labu di kukus
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan susu cair (suam)
1 sudu besar Marjerin
Salutan
Susu cair
1/2 cawan bijan
Cara-cara :
- Satukan tepung, yis dan gula, Gaul rata.
- Masukkan labu dan garam, gaul sebati.
- Tuang susu suam sedikit-sedikit hingga menjadi segumpal doh.
- Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
- Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
- Taburi tepung di atas papan canai.
- Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
- Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
- Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
- Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit.
- Sapu permukaan nya dengan susu cair dan taburi bijan.
- Goreng dengan api kecil hingga masak.
NOTA :
Jika labu berair, kurangkan sukatan susu.
Donut boleh juga di salut dengan gula kaster.
Donut Labu Berbijan