Siakap Asam Manis Hawflakes


Siakap Asam Manis Hawflakes
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ikan Siakap atau kerapu, buang sirip
1 sudu kecil perahan jus limau nipis
1/2 sudu kecil garam

Bancuhan tepung (tidak terlalu pekat atau cair)

1 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung jagung
2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 cawan air atau secukupnya

Daun ketumbar dan daun bawang untuk hiasan

Penyediaan :
  1. Ikan di kelar dan lumur dengan perahan jus limau dan garam, perap sebentar.
  2. Celup dalam bancuhan tepung hingga rata.
  3. Goreng terendam hingga betul2 garing.
  4. Toskan, letak dalam pinggang hidangan
  5. Tuang sos Asam Manis dan tabur dengan daun bawang, cili dan daun ketumbar.

Sos Asam Manis Hawflakes
6 keping asam Hawflakes, patahkan
1/2 labu bawang Holland, potong 
6 batang daun bawang, potong
1/2 inci halia, hiris
1 biji tomato, belah 6
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1 sudu besar udang kering (rendam dan toskan)
1 sudu besar cuka
2 sudu kecil garam

Bancuhan tepung jagung
2 sudu kecil tepung jagung larutkan dengan sedikit air

Penyediaan :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang, halia, daun bawang dan tomato hingga layu.
  2. Masukkan sos tomato, sos cili, hawflakes dan air.
  3. Biar mendidih, kemudian keluarkan semua bahan tumis tinggalkan sos sahaja.
  4. Reneh semula sos, masukkan udang kering.
  5. Masak hingga udang lembut, tambah gula, garam dan cuka secukupnya.
  6. Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung. (tidak terlalu pekat atau cair)
  7. Curahkan ke atas ikan.

Siakap Asam Manis Hawflakes