By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Kulit Tart :
200 gm Marjerin Seri Pelangi
100 gm gula ising
420 gm tepung gandum
1 biji telur
Adunan Krim Keju
250 gm cream keju - suhu bilik
60 gm gula kaster
80 ml dairy whipping cream, putar hingga kembang
Hiasan :
Kiwi Sweeki
Delima
Jem Strawberry
Penyediaan Kulit Tart :
Penyediaan Kulit Tart :
- Pukul Margerin Seri Pelangi dan gula ising hingga rata.
- Masukkan telur, gaul sebati.
- Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Tekan ke dalam acuan tart, trim atasnya dan cucuk dengan garpu.
- Bakar pada suhu 170 C sehingga masak.
- Sejukkan dahulu kulit tart.
Adunan Keju :
- Putar cream keju dan gula hingga licin.
- Kaup balik dengan whipping krim hingga sebati.
- Masukkan ke dalam piping bag.
Cara-cara :
- Isikan sedikit jem di dasar kulit tart.
- Picit krim keju hingga penuh.
- Letak jem lagi di tengahnya.
- Tabur biji delima di atas jem.
- Atur hirisan kiwi di keliling tart.
- Simpan di dalam peti sejuk, enak di makan dingin.
Kiwi Cheese Tart