Roti Manis Jalur Gemilang

Roti Manis Jalur Gemilang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm tepung roti
25 gm gula halus
5 gm yis segera
5 gm garam
210 ml susu suam
20 gm mentega atau marjerin

Pewarna, merah, putih, biru, kuning
Loyang 7x10 in alas baking paper

Penyediaan :
  1. Larutkan yis dan gula di dalam susu suam.
  2. Kacau dan tutup hingga yis berbuih.
  3. Masuk tepung dan garam ke dalam mangkuk pengadun.
  4. Tuang larutan yis dan putar hingga bergumpal.
  5. Masuk mentega dan putar hingga doh elastik.
  6. Uli doh dengan tangan.
  7. Masuk kembali ke dalam mangkuk pengadun.
  8. Tutup dan rehatkan doh selama 30 minit hingga mengembang 2 kali ganda.
  9. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
  10. Bahagi doh dan warnakan mengikut warna bendera.
  11. Susun dalam loyang, tutup dengan kain lembab dan biar mengembang,
  12. Panaskan oven pada suhu 180C.
  13. Turunkan suhu pada 160C dan bakar selama 10 minit.
  14. Kemudian tutup loyang dengan aluminium foil.
  15. Turunkan suhu pada 150C dan bakar selama 10 minit lagi. 
Roti Manis Jalur Gemilang