Daging Hitam Buah Kurma


Daging Masak Hitam Buah Kurma

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan
700 gram daging bahagian peha - potong nipis - bilas dan toskan

Bahan A -  Perap
2 labu bawang merah besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 batang serai - hiris
7 biji buah kurma, buang biji
3 sudu besar kismis
3 sudu besar cranberi / prune
4 sudu besar kerisik
4 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin atau garam
3 sudu besar tomato puri atau tomato sos
1 cawan susu cair

Kisar semua bahan-bahan di atas hingga halus.
Gaul bersama daging.
Perap semalaman di dalam peti sejuk.

Bahan B - Tumis
3 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah - hiris nipis
3 sudu besar cili kering kisar jika suka pedas

Cara-cara :
  1. Panaskan  minyak sapi dan tumis bawang merah hingga garing.
  2. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga.
  3. Tumis hingga wangi.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Kemudian masukkan bahan yang diperap dan air secukupnya.
  6. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat.
  7. Hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.

Daging Hitam Buah Kurma